Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 
Η καταπληκτική ιδέα να δημιουργηθεί μια συλλογή από ταριχευμένα ζώα ήταν του Δ.Σ.. του έτους 1956. Το σημερινό Δ.Σ. συνέχισε την προσπάθεια όπως την συνέχισαν επάξια και τα προηγούμενα Δ.Σ. Τώρα, επί προεδρίας του κ.Ιωάννη Παπακωνσταντίνου λειτουργεί ήδη.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ιστιαίας, έχοντας συγκεντρώσει μια μεγάλη συλλογή από ταριχευμένα είδη (217 είδη πτηνών και αρκετό αριθμό θηλαστικών, ερπετών, αμφίβιων, εντόμων, ψαριών, πετρωμάτων, ορυκτών, οστράκων, κοχυλιών, κ.ά.), ξεκίνησε τη δημιουργία των εγκαταστάσεων του Μουσείου ακολουθώντας τις σωστές προδιαγραφές και για μελλοντικές απαιτήσεις. Τελικά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ιστιαίας σήμερα είναι εγκατεστημένο σε ιδιόκτητο κτίριο 630 τ.μ., και θεωρείται αυτοδικαίως Επιστημονικό Ίδρυμα, αφού έχει δημιουργηθεί μόνο για επιστημονικούς σκοπούς. Την αποπεράτωσή του έχει αναλάβει η Νομαρχία.
Ο αριθμός των επισκεπτών από όλα τα διαμερίσματα της χώρας και του εξωτερικού υπερβαίνει τις 10.000 εκτός των μαθητών διαφόρων σχολείων. Η λειτουργία του Μουσείου στο νέο κτίριο αποτελεί παράγοντα προόδου και συμβάλλει θετικά στην ανοδική πολιτιστική πορεία όχι μόνο της πόλεως Ιστιαίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που σήμερα διαθέτει την μεγαλύτερη συλλογή πτηνών στην Ελλάδα (191 είδη της ελληνικής πανίδας), επιθυμεί να εμπλουτίσει την συλλογή και με άλλα εκθέματα, ειδικά με πετρώματα και ορυκτά. Οι σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής, οι κυνηγοί και όποιος άλλος ενδιαφέρεται, θα πρέπει να στηρίξει αυτήν την επιστημονική δουλειά. Οι τρόποι για να στηρίξουν αυτό το πολύ σημαντικό έργο είναι πολλοί: παραχώρηση στο Μουσείο κάποιων ταριχευμένων πτηνών που έτυχε να βρίσκονται στην κατοχή κάποιων από παλιά, οικονομική βοήθεια κ.ά.. Τα λειτουργικά του έξοδα καθώς και οι εργασίες αποπεράτωσης του Μουσείου αλλά και οι εργασίες βελτίωσης συνθηκών διατήρησης των ταριχευμένων ειδών, είναι σημαντικά και για αυτό, κάθε οικονομική βοήθεια προς αυτό, θα πιάσει τόπο.
Ευχής έργον είναι να στηριχθεί αυτό το τόσο σημαντικό έργο του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιστιαίας, όχι μόνο από τις ανώτερες κυνηγετικές οργανώσεις (Ομοσπονδία και Συνομοσπονδία), αλλά και από το Υπ.Γεωργίας, αναφέρει πολλά για την προστασία της άγριας φύσης, για την περιβαλλοντική ενημέρωση του κοινού κλπ, αλλά ελάχιστα συμβάλλει στην στήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών των κυνηγετικών συλλόγων που άλλωστε θεωρούνται και συνεργαζόμενοί του!

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας - Γρήγορος Οδηγός
Αυτό το αξιοθέατο είναι εύκολα προσβάσιμο από..

Ξενοδοχεία - Προορισμοί:

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:



Προσθήκη νέου σχολίου

Τα σχόλια σας θα αναρτηθούν εφόσον τηρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στους όρους χρήσης της ιστοσελίδας. Εφόσον στείλετε κάποιο σχόλιο που αφορά κατάλυμα, το Voriaevia αποκτά αυτόματα το δικαίωμα να ελέγξει με κάθε τρόπο και να βεβαιωθεί ότι υπήρξατε πελάτης στο κατάλυμα το οποίο σχολιάζετε.


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση