Τοπία και κρυμμένοι θησαυροί στην Εύβοια πάντα θα σας προκαλούν να τα ανακαλύψετε!

Περιπλανήσεις στη Εύβοια με την Μαρία Νικολάου / ξεναγήσεις σε μέρη της Εύβοιας με το φακό και την πένα της Μαρίας..

maria_nikolaou.JPG Λίγα λόγια για μένα...

Βιογραφικό:

Ονομάζομαι Μαρία Νικολάου. Γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα και μετά ξαφνικά άρχισα να γράφω και να φωτογραφίζω. Ζω και εργάζομαι στην λατρεμένη μου Αθήνα. Κάθε γωνιά αυτής της πόλης είναι μια πηγή έμπνευσης. Μα μεγαλύτερη ώθηση για δημιουργία μου δίνει ο τόπος μου. Μια υπέροχη γωνιά της Ελλάδας, η Βόρεια Εύβοια. Κατάγομαι από το γραφικό Ασμήνιο. Ανάμεσα στην Αθήνα και στην Εύβοια, ταξιδεύω, εκτονώνομαι, δημιουργώ, συνεργάζομαι, επικοινωνώ και αγαπώ.

Έτσι λοιπόν προέκυψε και η συνεργασία με το www.voriaevia.gr. Μια σελίδα που βοηθά και ενισχύει την προώθηση του τόπου μας. Εδώ λοιπόν εκτός από τεράστιο τουριστικό υλικό για τις εξορμήσεις σας, θα βρείτε περιηγητικά άρθρα μου και φωτογραφικά μου λευκώματα. Το κάθε μέρος είναι στην ουσία οι άνθρωποι. Η έκφραση των ανθρώπων καθορίζει και τον τόπο. Όσο βοηθάμε την γη μας, αυτή με την σειρά της θα μας ανταμείψει αναλόγως.

Καλά μας ταξίδια!
Ιστολόγια της Μαρίας Νικολάου: Μια ματιά στον Ήλιο, Το κείμενο, Τα τραγούδια λένε πάντα την αλήθεια..

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, καθώς και οι διακοπές. Πάμε μια βόλτα σε ένα μέρος ονειρικό. Να ξεχαστούμε λίγο από την καθημερινότητα και να αφεθούμε στο πράσινο και στο γαλάζιο. Ξεκινάμε λοιπόν για τα μαγευτικά Λιχαδονήσια... Τα Λιχαδονήσια είναι ένα σύμπλεγμα νησιών που βρίσκονται στην βορειοδυτική πλευρά της Εύβοιας.

Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, πνιγμένη στα πλατάνια κοντά στις Κεφάλες της Βόρειας Εύβοιας βρίσκετε το εξωκλήσι της Αγίας Ελένης. Ένα πανέμορφο μέρος που συνδυάζει εκτός από την θρησκευτική κατάνυξη, πολλές άλλες δραστηριότητες.

Καταρράκτης Γερακιούς. Μια όαση δροσιάς.

Σε μια γωνιά του δρόμου, παίρνοντας τον δρόμο από Πευκί προς το χωριό Γερακιού, σε μια κατάφυτη και ειδυλλιακή τοποθεσία, κρυμμένος και σχεδόν προστατευμένος από ανθρώπινο μάτι βρίσκεται ένας μικρός καταρράκτης. Το να τον βρούμε είναι πανεύκολο. Δεν χρειάζεται να περπατήσουμε, δεν χρειάζεται χάρτης, μόνο την προσοχή μας για να μην τον προσπεράσουμε καθώς οδηγούμε.

Μια όμορφη διαδρομή ανακαλύψαμε ψάχνοντας να βρούμε τον Καταρράκτη Κρέμαση της προηγούμενης ανάρτησης. Στην ουσία πήραμε μια λάθος διαδρομή, που όμως μας αποκάλυψε μια κρυμμένη ομορφιά που σπάνια επισκεπτόμαστε. Ειδικά αυτές τις μέρες της άνοιξης που η γης ξαναγεννιέται και η θερμοκρασία είναι καλή για πεζοπορία, θα ήταν μια ιδανική βόλτα. Άνετα παπούτσια λοιπόν, νερό και καπέλο και ξεκινάμε για μια όμορφη εξερεύνηση στην άγρια φύση της Βόρειας Εύβοιας.

Το νερό. Το πιο πολύτιμο φυσικό στοιχείο. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει ζωή. Σκέφτομαι κάποιες φορές πόσο εύκολη πια είναι για μας η πρόσβαση σε αυτό. Απλά ανοίγουμε την βρύση και πίνουμε ή ποτίζουμε τον μπαχτσέ μας. Πόσο δύσκολο ήταν όμως κάποτε αυτό; Και μάλιστα σε απομακρυσμένες περιοχές ή απομακρυσμένα χωράφια. Η φύση όμως θαρρείς πως βοηθά την ζωή να αναγεννιέται. Με τους δικούς της νόμους, σκληρούς κάποιες φορές, μα απόλυτα δίκαιους.

Ξεκινώντας από την άκρη του χωριού Ασμηνίου της Βόρειας Εύβοιας, ακολουθώντας αντίθετα την ροή του ποταμού που το διασχίζει, μια όμορφη τοποθεσία, βγαλμένη από άλλη ίσως εποχή, μας περιμένει να την εξερευνήσουμε.

Πριν χρόνια λοιπόν, σε μια εποχή που οι άνθρωποι κοπίαζαν ακόμα και για τα αυτονόητα, για αυτά που σήμερα θεωρούμε δεδομένα, το μέρος αυτό έσφυζε από ζωή και δράση.

Αν ποτέ σας βγάλει ο δρόμος για την Βόρεια Εύβοια και είστε από την Αθήνα, να προτιμήσετε την διαδρομή από ξηράς (από Χαλκίδα). Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει λένε, αλλά κατά γενική ομολογία η διαδρομή Χαλκίδα – Βόρεια Εύβοια είναι από τις ομορφότερες διαδρομές με αυτοκίνητο. Είναι μια πανέμορφη διαδρομή που οδηγεί στο παράδεισο της Βόρειας Εύβοιας που λίγοι ξέρουν και ας είναι μόνο τρεις ώρες από την Αθήνα.

Καταρράκτης Κρέμαση. Ένα κρυμμένο θαύμα.

Στα πανέμορφα δάση της Βόρειας Εύβοιας, κρυμμένος καλά και υπέροχα βρίσκεται ο καταρράκτης Κρέμαση. Ένα θαύμα που μας έδωσε απλόχερα η φύση του τόπου μας. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη την οποία θα σας εξηγήσω αμέσως.

Η πιο εύκολη διαδρομή πλέον είναι από το χωριό Αγδίνες. Θα περπατήσετε λιγότερο. Από το Πευκί θα πάρετε τον δρόμο προς Γερακιού για να βρείτε μετά το χωριό Αγδίνες. Ή προς Γούβες, δεν έχει σημασία. Αρκεί να φτάσετε στις Αγδίνες. Χιλιομετρικά από το Πευκί να είναι το πολύ 10-15 χλμ και οι δύο διαδρομές.